Każdy kochający rodzic pragnie, by jego dziecko miało wszystko, co najlepsze już od pierwszych chwil swojego życia. Niestety, z powodu niewiedzy wielu młodych rodziców popełnia błędy w żywieniu niemowląt. Tymczasem wprowadzanie nowych dań na kolejnych etapach rozwoju niemowlaka ma niebagatelny wpływ na jego zdrowie nawet w życiu dorosłym. Jakie więc dania dla niemowląt powinno się wprowadzać, by rozszerzać stopniowo dietę dziecka?
Dania dla niemowląt, czyli urozmaicamy dietę malucha!
Do pewnego momentu dziecko spożywa wyłącznie mleko matki i wtedy jest to najlepszy dla niego pokarm. Dziecko jednak bardzo szybko rośnie i się rozwija. To czas, gdy nasza pociecha potrzebuje więcej składników odżywczych i gdy powinna poznawać nowe smaki, zapachy, a nawet nową konsystencję podawanych dań. Właśnie wtedy należy rozszerzyć dietę niemowlaka. O czym trzeba pamiętać, wprowadzając do menu malucha nowe posiłki? Przede wszystkim trzeba robić to STOPNIOWO. Gdy dziecko kończy pół roku, jest już gotowe do połykania pokarmu stałego, niemniej jego układ trawienny nadal jest bardzo delikatny. Na początek więc podawajmy dziecku posiłki jednoskładnikowe w formie papek, przecierów lub puree. Nigdy nie dodawajmy do nich żadnych przypraw, nawet soli i korzystajmy z produktów najwyższej jakości. Dlaczego powinny to być dania jednoskładnikowe? Otóż tak najłatwiej rozpoznać, czy niemowlak nie ma jakiejś alergii pokarmowej. Przy kilku składnikach w posiłku ciężko byłoby od razu ustalić, który z nich jest alergenem. Aby posiłek był łatwiejszy do strawienia, można dodać parę kropel oliwy z oliwek, ale nie dużo. Z czasem można wprowadzić zupki, dania obiadowe i deserki.
Proste przepisy na dania dla niemowląt
Być może zastanawiasz się, jakie posiłki możesz podawać swojemu maluchowi. Przepisy na dania dla niemowląt można znaleźć chociażby w Internecie. Dla malucha między 6, a 9. miesiącem życia zdrowym i smacznym posiłkiem będzie na przykład mus jabłkowy. Do jego przygotowania potrzeba jedno słodkie jabłko, klarowny sok jabłkowy i łyżeczka kleiku ryżowego. Obrane i pokrojone jabłko gotujemy w soku, aż zmięknie. Po przestudzeniu dodajemy kleik ryżowy i wszystko razem miksujemy w blenderze. I gotowe! Proste, zdrowe, jednoskładnikowe danie, które można przygotować w parę minut.