Akademia kulinarna dla dzieci. Półkolonie miejskie.

Akademia Kulinarna Zmokłej Kury to pierwsze, autorskie letnie półkolonie kulinarne dla dzieci. W trakcie pięciu smacznych i aromatycznych dni młodzi kucharze będą przygotowywać doskonałe smakołyki i zwiedzać pyszne miejsca! Prowadzący zajęcia, znani bywalcom kawiarni Zmokła Kura z serii comiesięcznych warsztatów kulinarnych, przygotowali nowy program oparty o zdrowe, świeże produkty. Zostały ostatnie miejsca na zajęcia. Warto szybko się zapisać.
Akademia kulinarna odbędzie się w dwóch turach:
I GRUPA: 6-10 lipca

II GRUPA: 17-21 sierpnia
Godziny: 7.30 – 15.30 (poniedziałek – piątek) – zajęcia zaczynamy o godz 8.00PROGRAM AKADEMII (jednakowy dla obu grup):

  1. Chleb: poznanie w praktyce procesu powstawania razowo-żytniego chleba na zakwasie, a w tym: praca z zakwasem, poznanie typów mąk, domowych sposobów wyrabiania chleba i tajemnicy chrupiącej skórki. Wycieczka do piekarni.
  2. Fotografia kulinarna, czyli ujęcie ze smakiem: zajęcia praktyczne w profesjonalnym studio fotograficznym.
  3. Jak ustawić światła, tła, kompozycję. Jak przygotować prowiant, by nie tylko smakował, ale i wyglądał na zdjęciu.Ile dla zdjęcia może dać obiektywny obiektyw, a ile photoshop.
  4. Anatomia farmy. Odwracamy głodne buzie w stronę wsi. Dowiemy się jak żyją zwierzęta, co jedzą, nakarmimy je i dzięki pasjonatom ze Stajni Zamczysk poznamy ich zwyczaje:
  • zajrzymy do ula, zobaczymy jak wygląda w środku i poznamy niezbędne wyposażenie pszczelarza
  • w warzywniku dowiemy się co zrobić by rośliny dobrze rosły, czym jest kompost, wysiejemy owies i zabierzemy go do domu!
  • w kurniku dowiemy się czy do znoszenia jajek niezbędny jest kogut i dlaczego mówi się, ze kura kwoczy
  • owce powitają nas beczeniem, opowiemy o drodze od owcy do wełnianych skarpet
  • poznamy zwyczaje królików, dowiemy się co jedzą i damy im siano!
  • opowiemy co się robi z końskiego włosia, zwiedzimy profesjonalną stajnię
  • Na koniec ognisko z kiełbachami!
  1. Ciasta, ciasteczka i inne słodkości: tego dnia będzie naprawdę słodko. Od świtu przygotujemy energetyczne batony na drugie śniadanie, które niczym hobbickie lembasy dodadzą nam sił na dalszą cukierniczą podróż do najprawdziwszej na świecie ciastkarni.
  1. Zioła Wycieczka do Ziołowego Zakątka na lekcję kuchennej botaniki plus piknik, czyli pichcenie pod gołym niebem.

Organizatorzy zapewniają: całodniową opiekę (w godzinach 7.30 – 15.30 od poniedziałku do piątku), wyjazdy w teren, obiady i drugie śniadania, wszystkie składniki potrzebne do warsztatów, przybory i fartuchy.

Organizowane półkolonie są wpisane na listę Ministerstwa Edukacji i Kuratorium Oświaty.

Koszt: 350 zł

Zapisy: osobiście w Kawiarni Zmokła Kura (ul. Stroma 1a, budynek Pływalni) lub mailowo: kierowniksali@zmoklakura.pl
Więcej informacji pod numerem: 502 090 507