Akademia Kulinarna Zmokłej Kury to pierwsze, autorskie letnie półkolonie kulinarne dla dzieci. W trakcie pięciu smacznych i aromatycznych dni młodzi kucharze będą przygotowywać doskonałe smakołyki i zwiedzać pyszne miejsca! Prowadzący zajęcia, znani bywalcom kawiarni Zmokła Kura z serii comiesięcznych warsztatów kulinarnych, przygotowali nowy program oparty o zdrowe, świeże produkty. Zostały ostatnie miejsca na zajęcia. Warto szybko się zapisać.
Akademia kulinarna odbędzie się w dwóch turach:
I GRUPA: 6-10 lipca
Akademia kulinarna odbędzie się w dwóch turach:
I GRUPA: 6-10 lipca
II GRUPA: 17-21 sierpnia
Godziny: 7.30 – 15.30 (poniedziałek – piątek) – zajęcia zaczynamy o godz 8.00PROGRAM AKADEMII (jednakowy dla obu grup):
- Chleb: poznanie w praktyce procesu powstawania razowo-żytniego chleba na zakwasie, a w tym: praca z zakwasem, poznanie typów mąk, domowych sposobów wyrabiania chleba i tajemnicy chrupiącej skórki. Wycieczka do piekarni.
- Fotografia kulinarna, czyli ujęcie ze smakiem: zajęcia praktyczne w profesjonalnym studio fotograficznym.
- Jak ustawić światła, tła, kompozycję. Jak przygotować prowiant, by nie tylko smakował, ale i wyglądał na zdjęciu.Ile dla zdjęcia może dać obiektywny obiektyw, a ile photoshop.
- Anatomia farmy. Odwracamy głodne buzie w stronę wsi. Dowiemy się jak żyją zwierzęta, co jedzą, nakarmimy je i dzięki pasjonatom ze Stajni Zamczysk poznamy ich zwyczaje:
- zajrzymy do ula, zobaczymy jak wygląda w środku i poznamy niezbędne wyposażenie pszczelarza
- w warzywniku dowiemy się co zrobić by rośliny dobrze rosły, czym jest kompost, wysiejemy owies i zabierzemy go do domu!
- w kurniku dowiemy się czy do znoszenia jajek niezbędny jest kogut i dlaczego mówi się, ze kura kwoczy
- owce powitają nas beczeniem, opowiemy o drodze od owcy do wełnianych skarpet
- poznamy zwyczaje królików, dowiemy się co jedzą i damy im siano!
- opowiemy co się robi z końskiego włosia, zwiedzimy profesjonalną stajnię
- Na koniec ognisko z kiełbachami!
- Ciasta, ciasteczka i inne słodkości: tego dnia będzie naprawdę słodko. Od świtu przygotujemy energetyczne batony na drugie śniadanie, które niczym hobbickie lembasy dodadzą nam sił na dalszą cukierniczą podróż do najprawdziwszej na świecie ciastkarni.
- Zioła Wycieczka do Ziołowego Zakątka na lekcję kuchennej botaniki plus piknik, czyli pichcenie pod gołym niebem.
Organizatorzy zapewniają: całodniową opiekę (w godzinach 7.30 – 15.30 od poniedziałku do piątku), wyjazdy w teren, obiady i drugie śniadania, wszystkie składniki potrzebne do warsztatów, przybory i fartuchy.
Organizowane półkolonie są wpisane na listę Ministerstwa Edukacji i Kuratorium Oświaty.
Koszt: 350 zł
Zapisy: osobiście w Kawiarni Zmokła Kura (ul. Stroma 1a, budynek Pływalni) lub mailowo: kierowniksali@zmoklakura.pl
Więcej informacji pod numerem: 502 090 507