Czy jabłka chronią przed astmą u dziecka?


fot. pixabay

Astma dziecięca jest coraz częściej diagnozowana, ale naukowcy dowodzą, że można jej w prosty sposób zapobiegać. Wystarczy zwiększyć spożycie jabłek.

fot. pixabay

Doniesienia brytyjskich naukowców

Naukowcy z Wielkiej Brytanii opublikowali na łamach magazynu „American Journal of Respiratory Clinical Care Medicine” wyniki przeprowadzonych badań, dotyczących tego, jaką rolę jabłka i ich spożycie mogą spełniać w zapobieganiu astmy u dzieci.

W pierwszej kolejności należy powiedzieć, że zwiększone spożycie jabłek przez kobietę w ciąży zmniejsza ryzyko zachorowania na astmę przez jej nienarodzone dziecko. Matki dzieci jedzące dwa jabłka tygodniowo redukują ryzyko zachorowania na astmę o jedną trzecią, dodatkowo przyczyniając się do utrzymywania prawidłowej wagi ciała oraz poziomu cholesterolu w organizmie.

Badacze sądzą, że zwiększenie spożycia jabłek pomaga w zablokowaniu czynników, które powodują wystąpienie objawów astmy u dziecka w wieku przedszkolnym.

Naukowcy z Uniwersytetu w Aberdeen po przebadaniu i przeanalizowaniu nawyków żywieniowych grupy 2000 ciężarnych kobiet oraz stanu zdrowia ich dzieci po 5 latach od urodzenia, zaobserwowali, że dzieci, których matki w okresie ciąży zjadały tygodniowo 4 lub więcej jabłek, chorowały na astmę o połowę rzadziej niż te, których matki zjadały tygodniowo pół jabłka lub w ogóle ich dieta była pozbawiona tego produktu.

Nie ma badań, które w sposób jednoznaczny potwierdzałyby, że jabłka i ich zwiększone spożycie rzeczywiście ograniczają podatność organizmu dziecka na astmę, ale podobne zależności nie stwierdzono w przypadku innych owoców, warzyw czy składników pokarmowych. Ustalenie takiego wpływu będzie trudne, choć matczyna dieta w trakcie ciąży na pewno oddziałuje na stan zdrowia dziecka w przyszłości, ale na rozwój astmy wpływa wiele różnych czynników, w tym także środowiskowych.

Nie istnieją przeciwwskazania ku temu, aby w ciąży przyszła matka zwiększyła liczbę zjadanych w ciągu tygodnia owoców, w tym zwłaszcza jabłek. Jeśli istnieje szansa, że takie menu ochroni dziecko przed astmą dziecięcą w przyszłości, warto z niej skorzystać.

Jabłka wpływają korzystnie na układ oddechowy

U osób dorosłych spożywanie jabłek wpływa na płuca i ich zdrową kondycję. Dzieje się to z uwagi na fakt, że jabłka zawierają przeciwutleniacze, które są ważnym elementem budującym odporność płuc na infekcje.

W jabłkach zawarte są ważne witaminy, oddziałujące korzystnie na stan zdrowia człowieka. Znacznie lepiej jest dostarczać do organizmu pacjenta witaminy w postaci naturalnej, z owoców, niż suplementować je przy użyciu różnych preparatów witaminowych.

Jabłka mają wiele dobroczynnym właściwości, ponieważ antyoksydanty w nich zawarte w dużych ilościach – znaczenie wyższych niż w innych owocach, chronią organizm przed występowaniem wielu chorób infekcyjnych – natury bakteryjnej i wirusowej.

Szacuje się, że 100 gram jabłkowego miąższu zawiera nawet do trzech razy więcej przeciwutleniaczy niż 100 gram pomarańczy, uważanych za owoce niezbędne do utrzymania odporności organizmu. W porównaniu ze 100 gramami bananów, jabłka zawierają aż osiem razy więcej przeciwutleniaczy.

Artykuł powstał przy współpracy z http://www.i-apteka.pl/