Kulebiak

Kulebiak jest potrawą kuchni kresowej, podobnie jak kutia. Przypomina on swoim wyglądem dużego, pieczonego pieroga, który możemy nadziewać różnym farszem, podobnie jak pierogi. Jednak wigilijne nadzienie składa się najczęściej z kapusty oraz grzybów, którego przepis podaję poniżej.

Składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 szkl. mleka
30 g świeżych drożdży
1 czubata łyżka masła
2 jajka + 1 roztrzepane do posmarowania ciasta
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli

 

Farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
100 g suszonych grzybów
1 duża cebula
Olej do smażenia
Sól, pieprz

Do miseczki wrzucamy rozdrobnione drożdże i posypujemy łyżeczką cukru. W rondelku podgrzewamy mleko. Gdy drożdże się rozpuszczą wlewamy letnie mleko i mieszamy.
Mąkę łączymy z solą. Wlewamy mleko z drożdżami i mieszamy. Dodajemy masło i jajka.
Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Kapustę odciskamy i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu ok. godziny.
Grzyby dzień wcześniej lub przynajmniej godzinę wcześniej zalewamy gorącą wodą.
Grzyby wyjmujemy z wody, a wodę przecedzamy. Wrzucamy z powrotem grzyby do wody igotujemy przez ok. godziny. Ugotowaną kapustę i grzyby drobno kroimy i łączymy ze sobą.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kapustę z grzybami, solimy i pieprzymy. Smażymy ok. 5 min.

Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm. Na ciasto wykładamy farsz i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę. Wierzch smarujemy
roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 st. C.

 

Przepis: Joanna Kodłubańska