Z cyklu Ekspert radzi – Urszula Jaczewska o tym, jak zdrowo podjadać w pracy
Każdy chyba spotkał się z tym zjawiskiem, jakim jest podjadanie (i to nie jeden raz). Do przegryzania przyznaje się ok. 90% Polaków. Już sama liczba wskazuje, że jest to rzeczywiście ogromny problem.
Nie tylko podjadanie utrudnia utrzymanie zgrabnej sylwetki, ale również niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Niekontrolowane podjadanie obciąża żołądek, ponieważ nie nadąża trawić coraz to nowych porcji pokarmu. Jeżeli do tego dojdzie omijanie posiłków w szkole, pracy czy też samego śniadania, dochodzi również do wahania poziomu cukru we krwi, co będzie miało swoje konsekwencje np. w postaci wieczornego napadu łakomstwa. Aby zmienić te „niezdrowe” nawyki, wystarczy wprowadzić kilka zmian w swoim codziennym menu 😉
Siedząca praca to idealna sceneria do podjadania. Najłatwiej sięga się wtedy po różne przegryzki: słone orzeszki, wafelki w czekoladzie, ciasteczka oblane lukrem, różnego rodzaju nadziewane cukierki czy chałwa. To właśnie z ich powodu nabierasz niepotrzebnych kalorii. Wszystkie te produkty są sztucznie barwione oraz zawierają środki konserwujące, które mogą wywoływać lub nasilać reakcje alergiczne. Nie jedz więc tego, co może Ci zaszkodzić.
Najlepiej byłoby zjadać 5 posiłków w ciągu dnia, mamy wtedy stały poziom cukru we krwi. Realia są jednak czasami inne i okazuje się to niemożliwe. Dlatego zawsze trzeba szukać innych rozwiązań. Jednym z nich jest zmiana nawyków podjadania niezdrowych, wysoko przetworzonych produktów na te zdrowe, nieprzetworzone (lub mniej przetworzone) i równie smaczne.
Oto kilka złotych rad i alternatyw na zdrowe przekąski:
Bez żadnych ograniczeń można sięgać po warzywa! Szczególnie te surowe. Są one przede wszystkim niskokaloryczne, zawierają wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Dostarczą nam również błonnika pokarmowego, który odpowiada za regulację pracy przewodu pokarmowego. Świetną przekąską może być: pokrojony ogórek, papryka, kalarepa, marchewka. Do tego można przygotować świetne deepy (z jogurtu i czosnku, z oliwy i ziół), które urozmaicą nam znane już smaki warzyw.
Kolejną propozycją, tym razem słodką, są po prostu owoce. Mogą być świeże, pieczone czy suszone. Jabłka, brzoskwinie, nektarynki, mandarynki, gruszki czy śliwki są idealną propozycją na szybką przekąskę. Dostarczą one sporej ilości witaminy C, magnezu, potasu i wielu innych niezbędnych nam składników odżywczych, a przy okazji będzie to jedna z 5 porcji warzyw i owoców, zalecanych do dziennego spożycia.
Można z nich przygotować musy lub koktajle. Wystarczy nam chwilka w domu, by to przygotować, a efekty będą widoczne nie tylko na zewnątrz, ale również poprawi się nasze samopoczucie. Jeżeli chodzi o suszone owoce, należy kontrolować ilości jakie się spożywa ze względu na ich większą kaloryczność. Kilka suszonych moreli, śliwek zaspokoi nagły głód i doda trochę energii do dalszej pracy 😉
Do zdrowych przekąsek zaliczają się również orzechy i nasiona. Sprawdzą się orzechy nerkowca, laskowe, pistacje, pestki dyni czy słonecznika oraz migdały. Są bogate w białko i dobre tłuszcze, które pomagają obniżyć ryzyko chorób serca. Jednak nie przesadzaj z ich ilością, ponieważ są kaloryczne. Zjedz tylko tyle, ile zmieści Ci się w garści – nie więcej J
Nie masz czasu przygotować niczego w domu, by ze sobą zabrać? Nic prostszego! Sięgnij po jogurt naturalny, kefir, maślankę – oczywiście te bez żadnych dodatków. W połączeniu z niesłodzonymi musli czy bułką grahamką to idealne np. na drugie śniadanie.
Masz ogromną ochotę na słodkiego batonika? I nic nie jest w stanie tego zaspokoić? Pozwól sobie na batonik zbożowy, bez polewy, z dodatkiem suszonych owoców lub przygotuj w domu świetne ciasteczka owsiane i zabierz je ze sobą do pracy. Nic prostszego, prawda? 😉
W połączeniu siła
Jeżeli połączy się kilka produktów z wyżej wymienionych przykładów, można otrzymać bardzo smaczne i zdrowe przekąski. Z jogurtów i owoców wyjdą rewelacyjne koktajle, na jakie tylko ma się ochotę. Warzywa zmiksowane z wodą mineralną będą idealnym, bardzo sycącym napojem. Starte jabłko z rodzynkami (lub w połączeniu z innym owocem) będzie słodką, i nie odkładającą się w postaci tłuszczu na naszych biodrach, przekąską.
Autor: Urszula Jaczewska, dietetyk