Niektórzy mawiają, że sałatka bez odpowiedniego dressingu to po prostu mieszanka warzyw. Czy można się z nimi nie zgodzić? Oto siedem łatwych sposobów na przygotowanie pysznych dressingów do sałatek, które nie tylko podkręcą ich smak, ale również wesprą Twoje zdrowie i samopoczucie! W jaki sposób szybko i bezproblemowo przyrządzić danie, które w smaku będzie niczym z najlepszej restauracji? Sprawdź tutaj!
1. Dressing czosnkowy, czyli zacznijmy od (wyśmienitych!) podstaw
Czosnek wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu we krwi, pomaga zwalczyć pierwsze oznaki infekcji wirusowych i świetnie smakuje. To wszystko sprawia, że jest królem wyrazistości wśród pojawiających się na stole dodatków, a w sałatkach bywa zwyczajnie niezastąpiony. Jakich składników potrzebujemy do przyrządzenia zdrowego, czosnkowego dressingu?
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 średniej wielkości ząbki czosnku
- pieprz, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie
- pół łyżeczki oliwy z oliwek
Do jogurtu naturalnego dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, oliwę, szczyptę soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżkę mieszanki prowansalskiej oraz pieprz do smaku. Ten sos przygotujemy w zaledwie kilka minut, a jego klasyczny, wyśmienity smak ożywi niejedną przepyszną sałatkę.
2. Dressing bazyliowy – pora na ziołowe odświeżenie
Bazylia jest niedocenianą królową zdrowia wśród ogólnodostępnych ziół i przypraw: łagodzenie wzdęć, wspieranie w pracy układu pokarmowego czy pobudzanie produkcji soków trawiennych to tylko niektóre z jej magicznych właściwości. Odświeżający smak bazylii sprawdzi się doskonale w letnich, lekkich sałatkach z pieczonymi warzywami oraz świeżymi owocami. Czego potrzebujemy do przygotowania dressingu bazyliowego?
- 3 garści świeżej bazylii
- garść ziaren słonecznika
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- pieprz i sól do smaku
Po oczyszczeniu liści bazylii wszystkie składniki należy połączyć ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Mając na uwadze cenę świeżych ziół, warto zwrócić szczególną uwagę na promocje na gazetkowo.pl, gdzie często tego typu produkty można odnaleźć w okazyjnych i zaskakująco niskich cenach.
3. Dressing miodowo-musztardowy, czyli raj dla miłośników wyrazistych smaków
Dressing miodowo-musztardowy jest niejako klasykiem wśród wszystkich sosów oraz dodatków do sałatek. Sekretem jego odpowiedniego przygotowania jest jednak dobranie odpowiednich składników oraz proporcji w taki sposób, aby nie zaburzyć delikatnej równowagi pomiędzy słodkim miodem a intensywną musztardą. Jakich produktów potrzebujemy do jego wykonania?
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- pieprz
Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą oraz dokładnie wymieszać – najłatwiejszy dressing świata gotowy!
4. Dressing z mango – egzotyczne smaki lata
Tak, to prawda – mango nie jest owocem, który możemy zdobyć w Polsce przez cały rok. Można jednak zoptymalizować szansę na jego zakupienie, korzystając z takich portali jak Gazetkowo.pl – gazetki promocyjne, które tam znajdziesz, pomogą Ci kupić ten owoc po okazyjnej cenie. Dzięki temu zachwycający dressing mango może gościć na Twoim stole niezależnie od pory roku! Jakie składniki są niezbędne do przygotowania tego zdrowego przysmaku?
- szklanka obranego mango
- mała garść listków mięty
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie produkty (łącznie z przyprawami) należy zblendować na gładką masę, w miarę potrzeby dolewając wody, aby nieco obniżyć poziom gęstości dressingu. I voilà! Najlepszą sałatkę podano do stołu!
5. Dressing z octem jabłkowym, czyli powrót do przeszłości
Cztery składniki! Tylko tyle potrzebujemy, żeby przygotować przepyszny, łatwy, szybki i zdrowy dressing komponujący się idealnie ze wszystkimi warzywami oraz sałatkowymi dodatkami, które wchodzą w ich skład. Jakich produktów użyjemy, żeby móc zachwycić się jego smakiem?
- duża łyżka oliwy z oliwek
- duża łyżka octu jabłkowego
- mała łyżeczka miodu
- pieprz do smaku
Następnie łączymy składniki i to tyle! Prosty i zdrowy dressing sałatkowy jest gotowy, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wybrednego smakosza. Smacznego!
6. Dressing z awokado – poznajcie króla trawienia
Dressing z awokado to połączenie dwóch najważniejszych elementów w kuchni: zdrowia oraz smaku. Zawarte w nim składniki wspierają pracę układu trawiennego, a niebanalna konsystencja nada aksamitnej struktury każdej sałatce. Jakich produktów użyjemy do jego wykonania?
- jedno awokado bez skórki
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 cebula szalotka
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
Cebulkę należy pokroić wraz z awokado, a następnie wszystkie dodatki zblendować na gładką masę. Rozlany do pojemniczków dressing można oprószyć ulubionym rodzajem orzechów, które nadadzą całości wykwintności oraz oryginalnego smaku.
7. Dressing cytrynowo-ziołowy, czyli sałatkowa bomba witaminowa
Obniża ciśnienie, ma działanie przeciwutleniające, wspomaga walkę z zaburzeniami trawienia, używa się jej do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci, a na dodatek to doskonałe i niezastąpione źródło witamin z grupy B, E, potasu, magnezu i żelaza. Czy wiesz o czym mowa? Te wszystkie właściwości kryje w sobie niepozorna cytryna! Czego będziesz więc potrzebować do przygotowania pysznego dressingu z nią w roli głównej?
- sok z całej cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- mała garść bazylii
- szczypta tymianku
- łyżeczka koperku
- sól i pieprz
Wyciśnięty sok z cytryny wystarczy połączyć z jogurtem oraz uprzednio posiekaną bazylią, koperkiem i pozostałymi przyprawami. W ten sposób szybki, pyszny dressing doda w mgnieniu oka charakteru każdej, nawet najprostszej sałatce.