Królują na polskich stołach podczas wielu imprez w gronie przyjaciół, zatem na tej wyjątkowej w roku – sylwestrowej – także nie może ich zabraknąć. Śledzie w sosie śmietanowo– koperkowym, bo o nich mowa, będą prostą i szybką przekąska, która podbije serca gości. Witając Nowy Rok w towarzystwie takiego przysmaku na pewno będziemy się świetnie bawić!
Przepis poleca Robert Muzyczka Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
– Śmietana 18% – użyliśmy „Piątnica” 200g – 1szt.
– filety śledziowe – 6szt.
– majonez – 1 łyżka
– koperek świeży – 1 pęczek
– cukier – 1 płaska łyżeczka
– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki.
Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Do gotowego sosu śmietanowo – koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.
Smacznego!