Lody domowej roboty to niewątpliwie świetny pomysł na smaczną i zdrową przekąskę szczególnie w lecie. Przygotowane własnoręcznie lody to nieporównywalnie lepsza alternatywa od tych gotowych, kupowanych w sklepie których skład, pozostawia wiele do życzenia, jeśli chodzi o wpływ na nasze zdrowie. Oprócz walorów smakowych oraz prozdrowotnych warto również wspomnieć o tym, że samo przygotowanie tego typu lodów może być świetnym sposobem aby w pożyteczny i konstruktywny sposób spędzić trochę czasu w gronie najbliższych. Wymyślanie własnych połączeń smaków to niezwykła atrakcja nie tylko dla dzieci!
W jakim naczyniu przygotować lody domowej roboty?
Tutaj mamy duże pole manewru – praktycznie każdy pojemnik/miska z plastiku albo szkła nada się do mrożenia lodów. Dobrym rozwiązaniem będzie wykorzystanie plastikowego pudełka po zjedzonych wcześniej lodach ze sklepu. Należy pamiętać, że rozmiar naczynia będzie mieć wpływ na długość mrożenia lodów – w dużym naczyniu będą mrozić się dłużej niż taka sama ilość, rozdzielona na kilka mniejszych pojemników.
Żeby uatrakcyjnić proces tworzenia (oraz konsumpcji) tego typu lodów, do mrożenia można wykorzystać również specjalne foremki do lodów na patyku. Dostępne w sklepach foremki o kształtach np. zwierząt lub postaci z bajek pobudzą dziecięcą fantazję i bez problemu namówisz je do wspólnego przygotowywania lodów.
Przykładowe przepisy:
Lody z awokado
Składniki:
- 1 duże, dojrzałe awokado (ok. 300 g),
- 0,5 szklanki mleka skondensowanego,
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%,
- 5 łyżek soku z cytryny (lub limonki),
- 2 łyżki cukru pudru.
Śmietankę należy ubijać, aż będzie ona lekko gęsta. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru pudru i ubijamy do momentu, aż całość będzie kremowa i puszysta.
Do odpowiedniego zmieszania składników, przydatny może się okazać blender ręczny lub kielichowy.
Z podanej ilości, przy temperaturze -15 stopni Celsjusza po ok. 5 godzinach mrożenia, otrzymamy ok. 1000 ml lodów.
Lody orzechowe
Składniki:
- 0,5 szklanki orzechów włoskich,
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30%,
- 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego.
Do przygotowania lodów orzechowych można także wykorzystać orzechy nerkowca lub arachidowe. Orzechy należy rozdrobnić w malakserze, blenderze lub w moździerzu. Stopień rozdrobnienia to kwestia preferencji.
Rozdrobnione orzechy wraz z śmietanką należy zagotować (ok. 5 min na małym ogniu). Po zagotowaniu dodajemy skondensowane mleko i wstawiamy do lodówki do całkowitego ochłodzenia
Z podanej ilości, przy temperaturze -15 stopni Celsjusza po ok. 5 godzinach mrożenia o trzymamy ok. 1200 ml.
Lody mango
Składniki:
- jogurt naturalny 250 g,
- 1 dojrzałe mango 450 g,
- 1 limonka (sok),
- 2 łyżki cukru.
Cukier należy rozpuścić z dwiema łyżkami ciepłej wody, następnie zmieszać obrane i odkrojone od pestki mango i jogurtem naturalnym. Dobrze zmieszaną całość należy mrozić przez ok. 3 godziny.
Z podanej ilości, przy temperaturze -15 stopni Celsjusza po ok. 3 godzinach mrożenia o trzymamy ok. 500 ml lodów.