Piątek 15 marca godz. 17.30, w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, odbędzie się pokaz kuchni kresowej. Zachęcamy do udziału!
Kuchnia kresów, wielu zapewne o niej słyszało, niewielu potrafi wymienić chociażby jedna potrawę. A przecież Kresy i kulinaria tamtego regionu są tak nam bliskie.
Tradycje kulinarne Ukrainy, Litwy i Białorusi składają się na bogatą kuchnię kresową. Warto przypomnieć sobie kilka podstawowych i smacznych dań z tamtych regionów. Kuchnię kresową cechuje prostota i oszczędność. Opiera sie ona na kilku podstawowych składnikach, które łatwo i tanio kupić. Jednym z nich jest ziemniak, od którego wywodzą się chociażby, mające kresowe korzenie placki czy też babka ziemniaczana.
W piątek (15 marca) nadarza się okazja by dowiedzieć się więcej na temat tej ciekawej kuchni. O godz. 17.30 w Zespole Szkół Gastronomicznych (wejście od ul. Antoniukowskiej) odbędzie się bowiem pokaz kuchni kresowej – Smaki Kresów – w wykonaniu Klubu Kobiet „Grodnianka” i uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Pokaz organizowany jest w ramach, obchodzonych obecnie w Białymstoku Dni Kultury Kresowej.
W kolejnych dniach miłośnicy historii będą mieli okazję uczestniczyć także w seminarium „Kresowi powstańcy”, które odbędzie się 16 marca o godz. 11.00 w Muzeum Wojska (ul. Kilińskiego 7).
18 marca (poniedziałek, godz. 17) odchody przeniosą się do Choroszczy, gdzie w Miejsko-Gminnym Centrum Kultury (ul. Sienkiewicza 29) będzie można uczestniczyć w spotkaniu z Teresą Siedlar-Kołyszko, autorką książki „Przecież tu Polska kiedyś była – Reportaże kresowe”.
Dni Kultury Kresowej zakończą się 19 marca. O godz. 11 będzie uroczysta msza w kościele farnym, a o godz. 12.30 kolejne spotkanie z pisarką Teresą Siedlar-Kołyszko w Galerii im. Sleńdzińskich (ul. Legionowa 2).