Choć na naszych świątecznych stołach królują mazurki i babki, to w europejskich krajach spotkać można wiele innych wielkanocnych deserów. W ramach podróży kulinarnych z Travelplanet.pl, przedstawiamy 10 popularnych słodkości z 10 europejskich stołów.
Nieodłącznym elementem wielkanocnego menu są słodkie wypieki i desery. Symbolizują zakończenie postu i towarzyszą nam podczas całych radosnych świątecznych obchodów. Powodują oczywiście dodatkowe kilogramy, ale nikt też nie wyobraża sobie bez nich świąt. Jakie przysmaki, według Travelplanet.pl, można znaleźć na europejskich stołach?
Bułgaria – Bakława
Tradycyjna bakława przygotowywana jest z ciasta listkowego, zwanego w Bułgarii ,,kori”, które przykłada się warstwami rozdrobnionych orzechów z dodatkiem cukru lub miodu. Zapieczone ciasto kroi się w różnorodne kształty, a następnie polewa lukrem i posypuje się orzeszkami pistacjowymi. Deser znany jest także w kuchni ormiańskiej i tureckiej. Przypuszcza się, że powstał w Istambule, gdzie sułtan częstował nim janczarów. Słodka bakława gości na każdym wielkanocnym stole w Bułgarii.
Włochy – Colomba Pasquale
Włoskie ciasto wielkanocne nie sposób pomylić z żadnym innym. A wszystko za sprawą nietypowego kształtu – ciasto wypieka się w formach przypominających gołębicę z rozpostartymi skrzydłami. Według legend, drożdżowe Colomba Pasquale było podawane w czasie oblężenia Pawii w VI wieku, jako znak pokoju. Ubogi włoski cukiernik upiekł ciasto z nadzieją, że w mieście zapanuje pokój. Pawia prowadziła wówczas wojnę z królem Alboino. Gest ten wzruszył najeźdźcę na tyle, że zdecydował o wycofaniu wojsk z miasta.
Colomba Pasquale, źródło: commons.wikimedia.org
Czechy – Judasze
Wielkanocnym przysmakiem w Czechach są tzw. judasze (po czesku jidáše), czyli drożdżowe ciastka, nawiązujące do biblijnego Judasza. Dawniej ciastka miały zapewniać spokój i bogactwo, dziś nie może ich zabraknąć w Wielki Czwartek. Zaplata się je podobnie do polskich faworków i podaje z miodem. Zawiązywana z ciastek spirala nie jest przypadkowa – gotowe wypieki powinny przypominać sznur, na którym powiesił się Judasz.
Judasze, źródło: commons.wikimedia.org
Szwecja – Semla
Semla to tradycyjne ciastka popularne w Szwecji, ale także w Norwegii, Finlandii i Estonii. Wypełnione słodkim nadzieniem ciastko z bułki pszennej podaje się często podczas Świąt Wielkanocnych. Nadzienie przyrządzane jest z bitej śmietany i masy migdałowej. Całość przykryta jest słodką bułką, tak, aby przypominała budową hamburgera. Semla jest często serwowana w głębokim talerzu, wypełnionym gorącym mlekiem i przyozdobionym laską cynamonu. Tak podane ciasto Szwedzi nazywają hetvägg.
Semla, źródło: commons.wikimedia.org
Hiszpania – Mona de Pascua
W Hiszpanii, a szczególnie w Katalonii i Walencji, popularnym wielkanocnym przysmakiem jest Mona de Pascua, czyli okrągłe ciasto z jajkiem w środku. Według tradycji, powinno to być ugotowane kurze jajko, jednak dziś znacznie częściej spotyka się czekoladowe, słodkie jaja. Nazwa ciasta pochodzi od arabskiego słowa munna, które oznaczało dawniej datek wręczany przez muzułmańskich poddanych ich panom. Dziś w hiszpańskich cukierniach możemy spotkać najróżniejsze, często bardzo fantazyjne, wersje tego ciasta. Mona de Pascua ma symbolizować radość z zakończonego postu.
Mona de Pascua, źródło: commons.wikimedia.org
Grecja – Tsoureki
Tradycja wypiekania tsoureki, czyli słodkiego chlebka, sięga czasów Bizancjum. Ciasto przypomina nieco polską chałkę, ale wyróżnia je jeden niezwykły element. Tsoureki piecze się z pisankami w środku i ozdabia jajakmi. Przyrządza się je zazwyczaj w Wielki Czwartek, natomiast zjeść można je dopiero w Paschalną Niedzielę. W oryginalnych greckich przepisach znaleźć można składniki takie jak mahlep (ziarna wiśni winnej), anyż czy mastyks.
Tsoureki, źródło: fotolia.com/Travelplanet.pl
Anglia – Simnel Cake
Angielskim ciastem wielkanocnym jest Simnel Cake, czyli owocowe ciasto przykryte warstwą marcepanu. Znane jest już od średniowiecza i przybiera różne formy, jednak najbardziej popularne jest okrągłe ciasto przyozdobione marcepanowymi kulami. 11 kulek ułożonych na okrągłym placku ma symbolizować 11 apostołów, a więc wszystkich oprócz Judasza. Zgodnie z zasadami Wielkiego Postu Simnel Cake piecze się w dniu Mothering Sunday, ale można je zjeść dopiero w Wielkanoc.
Simnel Cake, źródło: commons.wikimedia.org
Niemcy – Osterfladen
Niemiecki kołacz wielkanocny nazywany jest Osterfladen. Jest to rodzaj chałki o okrągłym kształcie z charakterystycznym nacięciem w kratkę. Po wierzchu posmarowany jest lukrem i ozdobiony płatkami migdałów. W Niemczech nie może zabraknąć go podczas wielkanocnego śniadania. Choć ciasto wydaje się dosyć nieskomplikowane, w jego przygotowanie trzeba włożyć sporo pracy. Gotowe Osterfladen smakuje najlepiej pokrojone w plastry i podawane do kawy lub herbaty.
Osterfladen, źródło: commons.wikimedia.org
Chorwacja – Pinca
Podczas Uskrs, czyli chorwackiej Wielkanocy, je się Pinca. Ciasto to jest wyjątkowo popularne w Dalmacji i Istrii. W smaku przypomina francuskie brioche, a jego kształtem upodabnia się do bochenka chleba. Tym, co wyróżnia ten wielkanocny przysmak jest nacięty na powierzchni krzyż, symbolizujący ukrzyżowanie Jezusa. Pinca przyrządza się z dużej ilości masła i jaj z dodatkiem rumu, rodzynek i skórek cytrusów.
Pinca, źródło: commons.wikimedia.org
Francja – czekoladowe jajka i ciastka
Święta Wielkanocne we Francji kojarzą się przede wszystkim z czekoladą, która występuje w najróżniejszych formach: jajek, zajączków, baranków czy dzwoneczków. Najbardziej znane są czekoladowe pisanki, czyli „œuf de Pâques”. Według znanej tradycji, jajka są ukrywane w wielkanocną niedzielę w ogrodzie, a zadaniem dzieci jest ich odszukanie. Podczas Wielkanocy przygotowuje się także pyszne czekoladowe ciasta i ciasteczka.
Czekoladowe ciastko, źródło: pixabay.com